درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-10-02  |  2024-12-22  |  بروز شده در: 1403/10/02 - 02:36:5 FA | AR | PS | EN
محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان            با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد            اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست            بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد             ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش            بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید            حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود            بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان             حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند            سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان            شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید            تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی             بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه            خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است             امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند            






تاریخ نشر: 1392/4/14 - 22:04:58
تعداد بازدید: 2270
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

سرنگونی مرسی؛ کودتا با طعم انقلاب
سرنگونی مرسی؛ کودتا با طعم انقلاب

نویسنده: سید محمود جوادی

یکسال پس از به قدرت رسیدن محمد مرسی بعنوان رئیس جمهور مصر پس از سرنگونی حسنی مبارک دیکتاتور سابق مصر، مردم مصر همان کاری را که با مبارک کردند با وی نیز کردند و تجربه تلخ و بسیار گرانی را در کارنامه سیاسی اخوان المسلمین به ثبت رساندند.

به گزارش  انصار به نقل از خبرگزاری فارس، تحولات روزهای اخیر مصر به روشنی نشان میداد که حکومت اخوانی‌ها در شرایط ناگوار احتضار به سر میبرد، شرایطی که با نادیده گرفتن حقوق و سلایق اکثریت مردم و جریان‌های سیاسی مخالف شکل گرفته بود و مردم آرام نمی گرفتند مگر با سرنگونی مرسی.

شاید سرنگونی رئیس جمهوری که با یک انتخابات آزاد و با رای مستقیم مردم و به صورت قانونی برگزیده شده بود، آن هم تنها پس از یکسال کمی عجیب به نظر برسد و مدتها باید ابعاد مختلف این رویداد مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد اما آنچه باید در این رویداد مهم مورد توجه قرار داد، سماجت مردم مصر برای پیگیری مطالبات و حقوق خود که بخاطر آن رژیم مبارک را سرنگون کرده بود ولی با روی کار آمدن مرسی، آن مطالبات بطور کامل محقق نشد.

مرسی در اولین اظهاراتش پس از برکناری، اقدام عزل خود از سوی ارتش را به سرقت بردن (مصادره) انقلاب توصیف کرد، این درحالی است که این انقلاب توسط جریان اخوان المسلمین به مدت یک سال مصادره شده بود و جریان‌های سیاسی مخالف که نقش اصلی را در سرنگونی رژیم مبارک داشتند، توسط اخوانی‌ها به حاشیه رانده شده بودند.

اقدام ارتش در عزل مرسی پس از ضرب الاجل 48 ساعته و گرفتن کنترل اوضاع در مصر توسط نظامیان این کشور شاید برای مردمی که به خیابانها برای سرنگونی مرسی آمده بودند خوشایند به نظر برسد اما دخالت نظامیان در حوادث سیاسی یک کشور که در حال تجربه کردن دموکراسی است، تصویر مخدوشی را برای ارتش به ثبت خواهد رساند چراکه عملکرد نظامیان این کشور تداعی کننده نقش نظامیان در دهه‌های گذشته این کشور و حضور آنان در قدرت است.

صدور ضرب الاجل 48 ساعته برای رئیس جمهور قانونی یک کشور توسط ارتش هرگز نمی تواند جلوی سقوط یک دولت را بگیرد و نظامیان مصری به خوبی میدانستند که با این بیانیه مهر تایید خود را بر سرنگونی مرسی زده اند، اقدامی که شاید مخالفان مرسی آن را انعکاس خواسته مردم قلمداد کنند اما در حقیقت دخالت آشکار ارتش در مسائل سیاسی این کشور را بازگو میکند.

شاید برخی معتقد به این باشند که آنچه در مصر روی داده انقلاب دوم است و برخی هم نام کودتا بر آن میگذارند اما حقیقت چیز دیگری است. برخی از صاحبنظران و تحلیلگران نیز از روی خوشبینی معتقدند آن چه در مصر روی داده است بازگرداندن انقلاب 25 جنوری به مسیر اصلی خود و اصلاح انحرافی است که اخوانی‌ها در این انقلاب به وجود آورده بودند، اما به خاطر فشردگی حوادث و تحولات مهم سیاسی این کشور باید به دور از احساسات و با در نظر گرفتن نقش همه عوامل موجود در آن، به این رویداد مهم نگاه کرد.

همه فرق میان انقلاب و کودتا را به راحتی تشخیص میدهند. انقلاب با اراده ملت‌ها محقق میشود اما نظامیانی که تشنه قدرت هستند و نتایج انتخابات را بر نمی تابند به راحتی دولت‌های منتخب مردم را سرنگون میکنند حال میخواهد با خونریزی باشد یا بدون خونریزی. اما در قضیه مصر نظامیان با زیرکی خاصی توانستند ابتکار سیاسی را در دست بگیرند و همان شد که خود میخواستند.

در این میان ملتی که صدها جان در راه انقلاب خود بدهد باید در رسیدن به همه اهداف خود استوار بماند. این ملت نیز حتی اگر با کمک ارتش نیز رژیم قبلی را سرنگون کند نباید زمام امور را به دست نظامیان بسپارد، چراکه زبان نظامیان با زبان سیاست و قواعد دموکراسی متفاوت است و خواهی نخواهی مسیر انقلاب‌ها را به سمت و سوی دیگری میبرند.

با این حال آنچه باید درباره حوادث اخیر مصر مورد توجه قرار داد این است که نقش ارتش به همان اندازه که نقش مردم در سرنگونی مرسی مهم است، غیر قابل انکار است. مصر ممکن بود بدون دخالت ارتش به سمت جنگ داخلی برود و هرج و مرجی بیپایان در خیابان‌ها رخ بدهد که حضور مردمی برای پایان دادن به اوضاع کافی نبود، از این رو نظامیان فرصت را برای مصادره انقلاب مردم مناسب دیده و با عزل مرسی توانستند ابتکار عمل را در دست بگیرند و دست به کودتایی با طعم انقلاب بزنند.

مردم مصر باید هوشیار باشند و تکلیف خود را با جریان‌های سیاسی و ارتش روشن کنند. هر چقدر هم نظامی‌ها بخواهند کوتاه در قدرت باقی بمانند اما مردم باید پیام روشنی به آنها و همه جریان‌های سیاسی بدهند و اینکه آنها را مکلف به پیگیری مطالبات مردم کنند و در اسرع وقت زمینه را برای برگزاری انتخابات فراهم کنند، نه اینکه بر سر قدرت نزاع و کشمکش کنند و از اهداف انقلاب غافل شوند.

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/276






*
*

*



نیز بخوانید

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه


سابقه واشنگتن در تعامل با تروریزم


اتحادیه اروپا؛ مانع جدید در روند صلح ارمنستان با آذربایجان؟


داعش در افغانستان جسورتر شده است


جایگاه ایران در آبنده سوریه چیست؟


ترور خلیل‌‌الرحمان حقانی؛ چند ابهام و یک اتهام


سقوط اسد، خاورمیانه به کام افراطگرایی


آیا ایران فرماندهان و نیروهایش را از سوریه خارج می‌کند؟


افزایش تقویت روابط با حکومت طالبان از سوی چین


آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟


ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی


بازی پاکستان با کارت مهاجران علیه طالبان


بعد از آتش بس در لبنان؛ پیروز جنگ کیست؟


آیا حکومت طالبان به رسمیت شناخته می شود؟


هدف ایران از آمادگی های نظامی چیست؛ عملیات یا تبلیغات؟


کوتاهی دولت پاکستان در جلوگیری از کشتار شیعیان


کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ


دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

تعیین یک تا سه سال زندان؛ برای قاچاقچیان انسان

محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان

با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد

اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست

بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد

ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش

بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید

حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود

بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان

حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند

سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان

شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید

تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه

خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است

امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند

امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت

تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست

آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه

امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند

داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است

دولت سوریه تحت کنترول ایران و روسیه نبود

حضور تحریک طالبان پاکستانی در افغانستان یک ادعا است

بسته شدن ۱۲ رسانه طی یک سال از سوی طالبان

امیدوارم ترامپ روابط عربستان و اسراییل را عادی کند


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.